Het ontstaan van Blokzijler Brok

Volgens zeer oud recept

Op een zekere ochtend moest Berend Prins uit Blokzijl een flinke hoeveelheid speculaas leveren aan de Regenten in het Prins Maurits Weeshuis. Tijdens het afbakken bleek de oven veel te flauw, wat resulteerde in een halfgaar product. Toch besloot hij de koek in de winkel te leggen. Het resultaat leek niet bepaald op speculaas maar werd alom gewaardeerd. Het ontstaan van de Blokzijler Brok was een feit.

Jaren 50

Auke Prins kwam in de jaren 50 naar Blokzijl om daar een nieuwe bakkerij te beginnen aan de Brouwerstraat. Hij besloot om ook Blokzijler Brok te gaan maken. Met wat aanpassingen aan het welbekende recept, gaf hij een twist aan dit streekproduct wat wel gewaardeerd kon worden.

21e eeuw 

Het recept is nog steeds geheim. De brok wordt tot op de dag van vandaag op exact dezelfde manier door zijn zoon Joop Prins en kleinzoon Rutger Prins op ambachtelijke wijze geproduceerd. Dit doen zij wekelijks vanuit de bakkerij in Blokzijl, gevestigd aan de Brouwerstraat 14 (achterin de winkel ‘Proviand van ‘t Land). Tot 2006 fungeerde deze bakkerij ook voor het bakken van broden en andere lekkernij.